Ce semnifica Bonus – Malus

Incepand cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit, pentru vehiculele apartinand persoanelor fizice sau care sunt in leasing pe persoana fizica.

Prin acest sistem, proprietarii vehiculelor cu care nu au fost provocate accidente beneficiaza de o reducere a pretului politei RCA (BONUS), in timp ce proprietarii vehiculelor cu care s-au provocat accidente vor plati tarife majorate (MALUS).

Pentru stabilirea clasei Bonus-Malus se tine cont de istoricul asiguratului pe ultimii 7 ani, dar nu dinainte de 2009.

Normele legale reglementeaza existenta a 14 clase de bonus. Pentru fiecare an fara daune se acorda doua clase de bonus, iar bonusul maxim acordat este de 50%. Rezulta ca, daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune care sa fie despagubite in baza politei RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.

Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna, in temeiul asigurarii RCA detinuta de acesta. Intr-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident).

Clauza de malus (majorarea primei) se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, putand ajunge pana la 200%.

Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevad faptul ca, in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Mai jos puteti observa unde se afla clasa de Bonus Malus pe polita de asigurare RCA .

bonus-malus