Cum folosesti asigurarea RCA auto

Stiti de ce este obligatorie asigurarea RCA auto , ati incheiat o polita de asigurare si acum trebuie sa va informati asupra modului de folosire a acesteia.
Va prezentam cativa pasi pe care trebuie sa ii cunoasteti daca ati incheiat o polita RCA auto.

Ce trebuie retinut in legatura cu accidentul masinii?

Pentru clarificarea imprejurarilor accidentului, este foarte important sa ai cat mai multe informatii despre acesta.

Noteaza cu precizie:

? data, ora, locul si reperele relevante (strada si numarul, daca accidentul a avut loc in localitate, respectiv Km conform bornei, daca accidentul a avut loc in afara localitatii etc.)
numerele de inmatriculare ale masinilor implicate in accident
? numele soferilor implicati in accident, precum si numele altor persoane care au asistat la acesta (martori)
? seria si numarul asigurarii RCA auto emise pentru celalalt vehicul implicat in accident (sau Cartea Verde, daca celalalt vehicul este inmatriculat in strainatate)
? daca exista mai multi soferi implicati in accident si acestia parasesc locul faptei, sau refuza sa se prezinte la Politie in vederea declararii evenimentului, incearca sa retii cat mai multe informatii despre masina lor (tip, marca, numar).

Ce ai de facut in continuare
Dupa producerea accidentului va trebui sa dai o declaratie la Politie in legatura cu evenimentul produs sau sa completezi formularul de constatare amiabila de accident.

Constatarea amiabila de accident

Incepand cu 1 iulie 2009, conducatorii auto implicati in accidente usoare (fara vatamari corporale) au posibilitatea unei proceduri alternative de constatare a daunelor inregistrate, fara a mai fi nevoiti sa apeleze la serviciile de constatare efectuate de catre reprezentantii Politiei Rutiere.

Pentru accidente intamplate pe teritoriul Romaniei, poti recurge la Constatarea amiabila:

?  indiferent de locul producerii accidentului: drumuri publice, drumuri inchise circulatiei publice, diverse incinte etc.
? daca in accident au fost implicate doar doua autovehicule;
? daca din accident au rezultat doar pagube la cele doua masini autovehicule.

Aceasta procedura este optionala si ofera conducatorilor auto posibilitatea de a completa impreuna si de a depune, ulterior, la companiile de asigurari, un formular tipizat: Formularul de Constatare amiabila.

Atentie! Completarea formularului nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de evenimente si fapte ce va contribui la solutionarea dosarelor de dauna. Acest document ii permite asiguratorului sa stabileasca vinovatia conducatorilor auto implicati in accident si pagubele produse.

Cand trebuie sa te prezinti la Politie:

? atunci cand in accident sunt implicate mai mult de doua autovehicule
? daca in urma producerii evenimentului au rezultat vatamari corporale
? in conditiile in care conducatorii auto implicati in accident nu au semnat formularul de constatare amiabila.

Cand nu este necesar sa te prezinti la politie:

? daca este avariat in Romania doar autovehiculul tau si ai asigurare RCA auto Allianz-Tiriac
? in cazul in care accidentul s-a produs pe teritoriul Romaniei, au fost implicate doar doua autovehicule si accidentul nu s-a soldat cu vatamari corporale, iar cei doi conducatori auto au semnat formularul de constatare amiabila.

De obicei, companiile de asigurari iti dau posibilitatea alegi modul in care vrei sa-ti repari masina:

? La unul dintre service-urile auto partenere, cu care compania are contracte de decontare directa. Astfel societatea de asigurari va achita contravaloarea reparatiei direct catre service, mai putin fransiza prevazuta in contractul de asigurare (pe care o vei plati direct la service)
? La o alta unitate service preferata de tine, urmand sa-ti recuperezi ulterior de la societatea de asigurari banii cheltuiti cu reparatia masinii
? In regie proprie. Iti poti repara singur masina, compania de asigurari urmand sa evalueze costul reparatiei si sa-ti ofere contravaloarea acesteia (mai putin fransiza, daca este cazul). Compania de asigurari va acoperi costul reparatiei, al inlocuirii pieselor sau a autovehiculului, in limita sumei asigurate prevazute in contractul de asigurare.

Care sunt DOCUMENTELE necesare cand te prezinti la Politie pentru declararea evenimentului:

? permisul de conducere
? certificatul de inmatriculare a autovehiculului (talonul masinii)
? buletinul/cartea de identitate
? documentele de transport, conform legilor in vigoare (daca este cazul)
? copie dupa asigurarea RCA auto a celuilalt vehicul implicat (daca situatia permite) sau ? informatiile referitoare la seria, numarul si emitentul acesteia, notate de tine in situatia in care nu poti obtine aceasta copie
? asigurarea RCA auto pentru vehiculul tau si seria si numarul asigurarii RCA auto. Politia iti va intocmi un proces verbal si iti va elibera o autorizatie de reparatie.

Care sunt documentele necesare cand te prezinti la societatea unde ai incheiat polita de asigurare RCA auto, in vederea avizarii unui accident si obtinerii unei autorizatii de reparatie:

? formularul de constatare amiabila completat de ambii conducatori auto (dupa caz, documentele eliberate de catre Politie pompieri sau alte institutii abilitate care atesta producerea evenimentului)
? permisul de conducere al soferului implicat in accident
? certificatul de inmatriculare a autovehiculului
? buletinul/cartea de identitate a persoanei care avizeaza dauna
? procura notariala de la proprietarul persoana fizica, in cazul in care vehiculul nu-ti ? apartine sau imputernicire/ delegatie de la proprietarul persoana juridica
? asigurarea RCA auto valabila la data evenimentului de la celalalt conducator auto sau, dupa caz, polita de asigurare RCA auto pentru autovehiculul tau

In cazul furtului mai este nevoie si de toate cheile de contact si de toate telecomenzile masinii.