Informatii despre polita casco

O asigurare auto Casco acopera riscuri atat in cazul avarierii autoturismului cat si in cazul furtului acestuia.

Asigurare Casco pentru avarii

O asigurare Casco acorda despagubiri in cazul deteriorarii sau distrugerii partiale sau totale a autoturismului propriu in urma unui eveniment neprevazut.

Avariile produse autoturismului pot fi:

? partiale;
? totale.

Avariile partiale presupun:

repararea partilor deteriorate in urma unui eveniment asigurat;
inlocuirea partilor distruse si/sau care nu se mai pot repara, in cazul in care repararea este mai costisitoare decat inlocuirea.
Avaria totala presupune inlocuirea autoturismului declarat epava. Prima de asigurare (pretul asigurarii Casco) se calculeaza ca procent din suma asigurata (valoarea) autoturismului.

Suma asigurata (valoarea de asigurare Casco) se calculeaza pornind de la valoarea de nou a autoturismului din care se scade uzura. Valoarea de nou se alege conform cataloagelor sau preturilor de factura (de cumparare) la data incheierii asigurarii. Uzura se calculeaza conform standardelor de uzura detinute de societatile de asigurare.

La suma asigurata se adauga si valorile dotarilor suplimentare (altele decat cele standard) ale autoturismului (radiocasetofon, CD, accesorii de telefonie mobila, etc.) si eventualele imbunatatiri existente la data incheierii politei de asigurare Casco.

Cele mai ieftine polite de asigurare Casco de avarii sunt cele pentru autoturismele de productie interna, in timp ce politele de asigurare pentru autoturismele de productie straina sunt de 2-4 ori mai scumpe.

Primele de asigurare auto Casco sunt diferentiate in functie de caracteristicile autoturismului: capacitatea cilindrica, puterea motorului, dotarile suplimentare, etc.. Indiferent de provenienta autovehiculului un factor important in stabilirea primei de asigurare il constituie anul fabricatiei, in sensul ca suma asigurata scade o data cu cresterea vechimii masinii.

Asigurare Casco pentru avarii si furt

Acest tip de asigurare Casco acorda despagubiri atat pentru deteriorari / distrugeri cat si pentru furtul unor parti sau a intregului autoturism.

Furtul asigurat poate fi:

? partial;
? integral.

Furtul partial consta in furtul unor parti componente sau accesorii ale autoturismului: oglinda retrovizoare, roata de rezerva, radiocasetofon, instalatie audio, etc..

Furtul declarat trebuie sa fi avut loc prin efractie (fortari de usi, geamuri, portbagaj).

Asigurarea Casco pentru furt este suplimentara, deci si prima de asigurare este mai mare.

Este demn de retinut faptul ca autoturismul nu poate fi asigurat numai pentru furt ci aceasta protectie se ofera numai ca supliment la o asigurare de avarii.

Este bine ca in ambele cazuri de asigurare (avarii si avarii+furt) sa se asigure si dotarile suplimentare (radiocasetofon, CD, car kit, etc.) deoarece si acestea sunt expuse riscurilor de avarii si, mai ales, de furt.

Asigurarea persoanelor din autoturisme

In acest caz se acorda despagubiri, in limita unei sume asigurate, pentru ranirea sau decesul persoanelor transportate, in urma unui accident rutier.

Inspectia de risc

Autoturismele care se cuprind in asigurare Casco sunt supuse in prealabil unei inspectii de risc care se efectueaza de catre un reprezentant al societatii de asigurare.

Inspectia de risc presupune constatarea existentei bunului asigurat si are ca scop urmatoarele:

verificarea datelor de identificare ale autoturismului (concordanta seriei de identitate inscrisa inCertificatul de inmatriculare sau in Cartea de identitate cu cea inscrisa pe autoturism);
verificarea integritatii autoturismului (caroserie, parbriz, geamuri, luneta, stopuri, faruri, bare de protectie, masca, scaune, bord, radiocasetofon, etc.);
verificarea starii de intretinere a autoturismului (exterioara si interioara);
verificarea eventualelor imbunatatiri aduse autoturismului (reparatii capitale, caroserie noua, jenti deosebite, radiocasetofon, etc.).
Avariile existente la data inspectiei de risc (zgarieturi, parti infundate sau sifonate ale caroseriei, parbriz crapat, faruri si/sau stopuri crapate sau sparte, alte parti care lipsesc din dotarea standard) sau o stare necorespunzatoare de intretinere (parti ruginite ale caroseriei sau de pe care lipseste vopseaua, tapiteria rupta a scaunelor, bordul crapat, etc.) se mentioneaza intr-un act de inspectie de risc si pot duce la diminuarea sumei asigurate, nu se vor despagubi in cazul unei avarii sau chiar pot determina societatea de asigurari sa refuze incheierea contractului.

Durata unui contract de asigurare Casco si modul de plata

O asigurare Casco se poate incheia pe perioade de 12 luni sau mai putin, dar nu mai putin de o luna. Contractele isi incep valabilitatea de la data semnarii lor dar nu inainte de plata primei sau ratei de asigurare si a efectuarii inspectiei de risc.

Primele de asigurare Casco pot fi platite integral sau in rate (semestriale, trimestriale sau lunare).