Cum puteti incheia polita RCA

Daca ati cumparat un autovehicul nou, polita RCA poate fi incheiata la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat. Este recomandabil sa procedati in acest fel deoarece asigurarea auto intra in vigoare imediat, autoturismul fiind asigurat chiar pe parcursul primului drum efectuat.

In cazul in care proprietarul este societatea de leasing (autovehiculul fiind dobandit in regim de leasing) obligatia incheierii asigurarii RCA revine acesteia.

La achizitionarea unui autovehicul second hand, asigurarea RCA a proprietarului (vanzatorului) inceteaza in momentul intrarii in vigoare a contractului de vanzare-cumparare. Din acest motiv este recomandabil sa incheiati imediat polita RCA proprie, astfel incat sa fiti asigurat din momentul in care ati dobandit noul autovehicul. Politia nu va elibereaza numar provizoriu pana cand nu dovediti ca aveti asigurarea RCA.

Contractul pentru polita RCA

Contractul de asigurare auto obligatorie RCA se poate incheia la oricare din societatile de asigurare autorizate. La incheierea contractului de asigurare si plata primei, vi se va elibera o polita RCA care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultimei zile inscrise pe asigurare, deci aveti in vedere faptul ca aceasta trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. Altfel deveniti neasigurat si in cazul in care produceti un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.

Contractul inceteaza si in situatia cand autovehiculul a fost instrainat si ar fi recomandabil ca vanzatorul sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii auto vechi a incetat si este necesara incheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vanzator are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita in avans aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii contractului de asigurare. Pentru recuperarea aceastei sume, trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

Raspunderea asiguratorului in cadrul contractului RCA

In situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.

Limitele minime de raspundere ale asiguratorilor se aliniaza la cele prevazute de legislatia Uniunii Europene. Societatile de asigurare pot stabili propriile limite de raspundere, mai mari decat cele minime impuse, situatie in care protectia tertului pagubit va creste, dar este posibil si ca tarifele de prime sa fie diferentiate.

Prin urmare, atunci cand comparati ofertele de tarife pentru polita RCA obligatorie disponibile pe piata, trebuie sa tineti cont si de limitele in care asiguratorii RCA raspund in caz de accident.

Plata primelor de asigurare pentru polita RCA

Tarifele practicate pentru polita RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate pe paginile acestora de Internet.

Va recomandam sa analizati cu atentie ofertele de pret pentru a lua in calcul toate amanuntele, deoarece tarifele de prime sunt stabilite exclusiv de catre societatile autorizate, incluzand propriile limite de raspundere practicate.

Tabelele publicate contin preturile practicate de societati pentru polita RCA incepand cu 1 ianuarie pana la 31 decembrie. Pe paginile de Internet ale societatilor de asigurare puteti gasi tarifele valabile pentru doi ani consecutivi, tinand cont de faptul ca, in situatia in care asigurarea se incheie in cursul primului an (exemplu: in februarie) si asiguratul opteaza pentru o polita de 12 luni, polita RCA va acoperi si o perioada din cel de-al doilea an (asigurarea va fi valabila pana in februarie anul urmator celui in care a fost incheiata).

De ce sa inchei o polita RCA?

In cazul in care sunteti proprietar de autovehicul si nu incheiati polita RCA sau nu o mentineti in valabilitate savarsiti o contraventie si sunteti pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare.

Lipsa unei asigurari auto RCA a unui proprietar de autovehicule va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. In acest caz, veti primi o instiintare prin care vi se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu faceti dovada ca ati incheiat polita RCA, inmatricularea autovehicului pe care il detineti va fi suspendata din oficiu. Legal, un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.

In situatia in care provocati un accident si nu detineti o polita RCA valabila, persoana pe care ati prejudiciat-o este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la dvs., fie indirect, incepand din 2005, apeland la Fondul de protectie a victimelor strazii (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit).

Paguba produsa poate ajunge la sume mari a caror plata poate depasi bugetul unei familii. Avand in vedere acest aspect cel care circula fara a avea o polita RCA valabila isi asuma un risc enorm.