Asigurari avarii si furt auto

Riscurile asigurate vis-a-vis de excluderi

Riscurile acoperite de politele de asigurari Casco trebuie comparate intotdeauna cu excluderile mentionate intr-un capitol separat al conditiilor (clauzelor) de asigurare.

Excluderi (situatiile cand nu se acorda despagubiri in cadrul politelor de asigurari Casco)

Avariile produse unui autovehicul a carui stare de functionare nu mai corespunde normelor de securitate a circulatiei sau nu are Inspectia Tehnica Peiodica in perioada de valabilitate nu pot fi despagubite.

De asemenea reparatiile improvizate sau transformarile neautorizate dau dreptul asiguratorului de a refuza plata daunelor.

Costul reparatiilor datorate uzurii pieselor si subansamblelor sau defectelor de fabricatie nu face obiectul despagubirilor.

Obligatiile asiguratului

Incheierea contractelor de asigurari Casco se bazeaza pe declaratiile dumneavoastra referitoare la autovehiculul asigurat (date de identificare, caracteristici, stare tehnica, etc.). Orice modificare a acestor date pe parcursul perioadei asigurate trebuie comunicata in scris asiguratorului in termen de 48 de ore.

Plata primei sau a ratelor de prima de asigurare Casco la termenele precizate in polita este o alta obligatie importanta. Intarzierile la aceste plati, peste anumite limite prevazute in politele de asigurari Casco (zile sau saptamani), pot conduce la suspendarea efectelor politelor Casco si deci pot da dreptul asiguratorului de a rezilia asigurarea si, implicit, de a refuza plata unei daune.

Anuntarea intr-un anumit termen (de regula 48 de ore) a unui eveniment este o alta obligatie a carei nerespectare poate atrage greutati in stabilirea cauzei, intinderii pagubei si documentarii procedurii de despagubire, provocand suspiciuni din partea asiguratorului, prelungirea procedurii de despagubire, etc.

Obligatiile asiguratorului in cadrul contractelor de asigurari Casco

Obligatia de baza a asiguratorului este aceea de a plati despagubiri la valoarea reala a daunei si in termenele mentionate in contractul de asigurare.

Pretul unei asigurari Casco

Un factor foarte important in alegerea politei Casco il constituie, bineinteles, pretul. Atentie insa, nu intotdeauna asigurarea cea mai ieftina este si cea mai potrivita necesitatilor dumneavoastra. De regula, politele mai ieftine acopera mai putine riscuri sau au mai multe excluderi.

Demn de retinut este si faptul ca societatile de asigurare ofera reduceri de fidelitate primelor pentru al doilea si urmatorii ani de asigurare daca nu ati solicitat despagubiri sau daca despagubirile solicitate se incadreaza in anumite limite.

Extinderea teritoriala a companiei de asigurari

Un alt factor foarte important il constituie, in cazul asigurarilor auto, extinderea in teritoriu a retelei sucursalelor si filialelor societatii de asigurare. Cu cat societatea este mai bine reprezentata, cu atat mai rapid va fi procesul de constatare a pagubelor si de documentare a despagubirii.