Sfaturi privind asigurarile pentru apartamente sau locuinte

Locuinta – Indiferent la ce valoare iti asiguri locuinta, in cazul producerii unei daune, vei primi valoarea de piata a ei. De asta este important sa nu pui mai mult sau mai putin decat valoarea de piata.

Este important sa stii care este valoarea de piata a locuintei tale. Pentru aceasta este suma pe care o vei primi in cazul inc are se intampla o dauna totala.

Daca alegi sa inchei asigurarea la o suma mai mare, vei plati mai mult pe asigurare in conditiile in care vei primii o suma mai mica in caz de dauna.

Daca alegi sa inchei asigurarea la o suma mai mica, platesti mai putin, insa vei primi o suma mai mica in caz de dauna totala si nu suma reala din momentul producerii daunei. Si te vei mira de ce vecinii tai au primit mai multi bani.

De aceea cel mai bine, este sa iti asiguri locuinta exact la valoarea ei de piata. Nici mai mult, nici mai putin.

Incheierea unei polite de asigurare a locuintei este o dovada de responsabilitate a fiecaruia dintre noi, mai ales in contextul in care creste alarmant frecventa cu care se produc fenomene meteo extreme si catastrofele naturale, precum si in contextul in care lipsa de responsabilitate a unor proprietari/chiriasi genereaza fie scurgeri de gaze cu explozii si incendii, fie inundatii de la apa de conducta, fie periculoase modificari constructive.

Asigurarea de locuinta poate fi de doua feluri: obligatorie sau facultativa. Asigurarea obligatorie a locuintei a fost conceputa pentru a acoperi riscuri majore, in special catastrofe naturale cum ar fi cutremurele, inundatiile naturale, si alunecarile de teren. Este bine sa stim ca asigurarile obligatorii nu acopera pagubele produse de mana omului, spre exemplu incendiile, inundatiile care nu au cauze naturale, furturile, etc.

In mod normal, pretul unei asigurari de locuinta obligatorii este cuprins intre 10 si 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei asigurate. Pretul unei asigurari facultative este in jurul valorii de 0,12% din suma asigurata in cazul in care contractantul politei de asigurare doreste sa includa si alte riscuri, care nu sunt acoperite de polita de asigurare standard.

Pe de alta parte, asigurarile de locuinta facultative permit recuperarea integrala a sumelor necesare acoperirii pagubelor, nu doar a sumei de 10.000 sau 20.000 de euro care este garantata de asigurarea de locuinta obligatorie. Prin folosirea unei polite de asigurare facultativa a locuintei, pot fi acoperite multe alte riscuri, inclusiv cele produse de mana omului. In plus, in anumite conditii, spre exemplu in cazul in care se solicita un credit care va fi garantat cu locuinta, chiar si asigurarea facultativa a acesteia devine obligatorie.

Datorita numarului mare de asiguratori prezenti pe piata romaneasca, politele de asigurare facultativa nu mai sunt deloc costisitoare, permitand oricarei persoane sa-si protejeze atat locuinta, cat si bunurile de valoare fara a plati un pret mare. Mai mult, majoritatea asigurarilor facultative pentru locuinte includ sectiuni destinate protectiei tertelor persoane, permitand, spre exemplu, acoperirea partiala sau chiar totala a daunelor produse vecinilor in cazul unor inundatii sau incendii declansate in locuinta care a fost asigurata.