Incheierea contractului asigurare RCA

Puteti incheia contractul de asigurare RCA ieftina cu societatea de asigurare aleasa, autorizata in acest sens. La incheierea contractului si plata primei de asigurare – pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea dvs. – vi se va elibera o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita, deci aveti in vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. In caz contrar, retineti faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.

Contractul RCA inceteaza si in situatia cand autovehiculul a fost instrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi a incetat si este necesara incheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vanzator are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul de polita RCA ieftina partea din prima platita in avans aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

Limitele de raspundere ale asiguratorului RCA

Despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta inseamna ca, in situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.

Limitele minime de raspundere ale asiguratorilor se aliniaza la cele prevazute in legislatia Uniunii Europene. Societatile de asigurare isi pot stabili propriile limite de raspundere, mai mari decat cele minime impuse, situatie in care protectia tertului pagubit va creste, dar posibil si ca tarifele de prime sa fie diferentiate.

Prin urmare, atunci cand comparati ofertele de tarife disponibile pe piata, tineti cont si de limitele in care asiguratorii RCA raspund in caz de accident.

Verificati acum tarifele societatilor de asigurari pentru a achizitiona o polita de asigurare RCA ieftina.

Plata primelor de asigurare

Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate in paginile acestora de Internet.

Analizati cu atentie ofertele de pret pentru achizitionarea unei polite de asigurare RCA ieftina si luati in calcul toate datele existente, pentru ca tarifele de prime sunt stabilite exclusiv de catre societatile autorizate in functie de propriile criterii, incluzand propriile limite de raspundere practicate. Tabelele publicate contin preturile practicate de societatile de asigurare pentru RCA pentru un an calendaristic incepand cu 1 ianuarie pana la 31 decembrie. In paginile de Internet ale societatilor de asigurare veti gasi tarifele valabile pentru doi ani consecutivi, avand in vedere faptul ca, in situatia in care asigurarea se incheie in cursul primului an (exemplu: in februarie) si asiguratul opteaza pentru o polita de 12 luni, asigurarea va acoperi si o perioada din cel de-al doilea an (in exemplul luat: asigurarea va fi valabila pana in februarie anul urmator celui in care a fost incheiata).

Cumparati o asigurare RCA ieftina iar plata o puteti efectua cu OP sau numerar.

De ce sa nu achizitionati o asigurare RCA ieftina

Daca sunteti proprietar de autovehicul si nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie si, prin urmare, sunteti pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii – contraventie care se constata de catre personalul Politiei.

In scurt timp, calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de autovehicule va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. In aceasta situatie, veti primi o instiintare prin care vi se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu faceti dovada incheierii asigurarii RCA, inmatricularea autovehicului pe care il detineti va fi suspendata din oficiu. Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.

In plus, in situatia in care provocati un accident si nu detineti o asigurare RCA valabila, persoana pe care ati prejudiciat-o este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la dvs. (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepand din 2005, apeland la Fondul de protectie a victimelor strazii (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit)

Stiti si dumneavoastra ca paguba produsa poate ajunge la sume foarte mari a caror plata poate depasi bugetul unei familii. Avand in vedere ca cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm, va recomandam sa calculati valoarei politei de asigurare RCA ieftina si sa o achizitionati pe cea dorita!

Controlul asupra asigurarii RCA

Dovedirea faptului ca aveti o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca ati achitat primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa le aveti in permanenta asupra dumneavoastra pentru ca autoritatile competente pot sa le ceara. In plus, pentru politele emise cu incepere din acest an, asiguratorul va va elibera si o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului pe care il detineti si care va indica perioada de valabilitate a asigurarii RCA.

Aceste documente (polita si chitanta/OP) va sunt necesare si la inscrierea autovehiculului in circulatie, la schimbarea numarului de inmatriculare a autovehiculului si la inspectia tehnica periodica a autovehiculului.

Prin infiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asigurarilor RCA, asiguratorii transmit situatia exacta a tuturor contractelor de asigurare si a platilor primelor de asigurare care va fi comparata cu situatia la zi a autovehiculelor inmatriculate, si va exista lista completa a autovehiculelor neasigurate RCA.

Pentru a evita posibilele amenzi, incheiati acum asigurarea RCA ieftina!

Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Ambii participanti la producerea accidentului trebuie sa completeze formularul de constatare al accidentului la politie.

La completarea acestui formular se recomanda mare atentie la inregistrarea exacta a faptelor petrecute. Vinovatia se stabileste de organul de politie, pe baza descrierii exacte a evenimentului.

Daca dvs. sunteti cel pagubit trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul verbal de constatare de la politie si cu copia dupa asigurarea RCA a vinovatului de producerea daunei.

In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, Fond care este administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ( www.baar.ro ). Din acest fond se acorda despagubiri tertului prejudiciat printr-un accident auto in care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz in care se acopera atat daunele materiale, cat si vatamarile corporale, urmand ca Fondul sa isi recupereze banii de la persoana vinovata) sau in cazul in care autorul a ramas neidentificat (caz in care fondul acopera numai vatamarile corporale).

Cumparati acum o polita de asigurare obligatorie auto RCA ieftina si livrarea este gratuita.